VÄRT i Gamlestadens Fabriker
publicerad mars 2019

Hållbarhet blir enkelt med VÄRT

Gamlestadens Fabriker är ett av Göteborgs mest spännande områden. Det gamla fabriksområdet håller på att utvecklas till en urban blandstad.  Här ska det byggas över 300 bostadsrätter och 75 000 kvadratmeter nya kontor,  butik- och restaurangytor. Samtidigt utvecklas de befintliga fastigheterna när nya spännande verksamheter flyttar in. En av dem är VÄRT. Ett nytänkande designföretag som ökar medvetenheten kring hållbarhet och minskar matsvinnet.

Som en av vår tids mest brinnande frågor är hållbarhet något som alla måste förhålla sig till, inte minst företagen. De traditionella branscherna står inför en utmaning när omställningen inte längre handlar om ”om och när” utan istället om ”hur och nu”. Det är här VÄRT kommer in, ett företag som inte bara har anpassat sin verksamhet till de nya kraven på hållbarhet utan bygger hela sin affärsmodell kring det.

Corina Akner och Nadine Charlie Ray gänget bakom VÄRT

Sedan våren 2018 sitter de i Gamlestadens Fabriker, ett området med mycket snack och mycket verkstad, något som verkar passa VÄRT. Deras mål är att förändra synen på de krav och omställningar som en hållbar värld innebär. Deras kärnverksamhet är en blandning av konsultverksamhet inom hållbarhet och teambuilding med fokus på matlagning från svinnprodukter. Bakom företaget står Corina Akner produkt- och matdesigner som tidigare bland annat arbetat i det svenska kocklandslagets experimentkök. Till sin hjälp har hon ett team bestående av kocken Nadine Charlie Ray och eventkoordinatorn Gigi Arjomand.

Idag samarbetar VÄRT med allt från hippa klädmärken till IT- och fastighetsbolag. Deras metoder är inspirerade av FN:s klimatmål och EAT-Lancet-rapporten. En rapport som är den första i sitt slag att på global nivå visa hur stor omställning som krävs för att livsmedelsindustrin ska vara hållbar för människors hälsa och för planeten.

– Vi arbetar kreativt med designprocesser, där vi tillsammans utforskar hållbarhetsfrågor med företagens egna grupper av konsulter, forskare, team eller anställda. Vi hjälper dem ta fram egna modeller och anpassar de modeller vi på VÄRT arbetar med in i deras eget arbete, säger Corina Akner.

-FN:s klimatmål och EAT-Lancet-rapporten från 2019 har inspirerat oss till att anpassa en viktig del av vårt program till rapportens kreativa metoder. Men framförallt så visar vi dem att omställningen till hållbarhet inte måste ske under press, utan ska fokusera på att ta steg i rätt riktning och att vara positivt inställda till vad omställningen kommer att kräva av oss.

VÄRTs kärnverksamhet är en blandning av hållbarhetskonsultering och teambuilding. Foto: Rikard Fält

Mer än matsvinn

Det är lätt att fastna i mat och svinnhantering när man tänker på VÄRT, och även om matlagning från svinnprodukter är en central del i deras arbete, så fungerar deras tankesätt och metoder inom flera olika branscher. Corina förklarar att VÄRT vill bidra till en förståelse och positivism kring vad omställningen kommer att innebära. Som konsulter stöttar de företag att ta stegen mot en mer hållbar verksamhet. För ett IT-bolag kan det exempelvis betyda att man kartlägger deras outnyttjade resurser eller effektiviserar deras personalhantering.

-Vår verksamhet syftar långt vidare än bara matlagning. Omställningen till ett hållbart samhälle kräver mycket av oss alla. Vi vill göra det enkelt för företagen. Visa kreativa och tillgängliga verktyg för att komma vidare i hållbarhetsarbetet, oavsett bransch, säger Corina Akner.

Omställningen till ett hållbart samhälle kräver mycket av oss alla. Vi vill visa på kreativa, enkla och tillgängliga verktyg för att komma vidare, oavsett bransch.

 

Upcycling – svinn blir vinn

Ett exempel på hur en sådan omställning kan se ut är upcycling, en form av produktförädling. Den tidigare varan går från att anses ”uttjänad” till att få en uppgradering på produktionsskalan. Just Gamlestaden är en bra plats för upcyclingsamarbeten, menar Corina Akner. Många kreativa företag producerar tjänster och produkter i stadsdelen vilket innebär fantastiska möjligheter att produktutveckla exempelvis matsvinn till nya ätbara produkter.

På VÄRT samarbetar man med allt från bagerier och bryggerier till rosterier och aquaponik-företag. Ett populärt exempel på detta är VÄRTs goda drav-bars, en restprodukt från slakthusgrannarna SPIKE Brewerys öltillverkning. De nya premiumprodukterna används sedan under exempelvis events för att visa på möjligheterna med ätbart matsvinn, berättar Corina Akner. Bara under det senaste året har de arrangerat avsmakningskvällar, konferenser, matsvinnslabb, provkök för nyanlända och kick-offer, allt med hållbarhet och svinn i fokus.

I vår planerar de för Sveriges mest hållbara bröllop och kommer även att börja filma delar av sin verksamhet. Målet för framtiden är att utveckla EAT-Lancet-rapporten med utbildningsmaterial och nya scenariemetoder. Man hoppas också på att få fler teambuilding-events med de riktigt stora aktörerna i staden. På VÄRT vill man bli den självklara samarbetspartnern för att svetsa samman personalgrupper och arbetsplatser i en positiv och hållbar anda.

Nyfiken på Gamlestadens Fabriker? Gå in på gamlestadensfabriker.se. För att läsa mer om VÄRT och hur du kontaktar dem besök vartsweden.com.

Läs om VÄRT företaget som har hittat framgång i svinn.  Foto: VÄRT
Corina Akner står bakom VÄRT.  Foto: VÄRT
Sedan våren 2018 sitter VÄRT i Gamlestadens Fabriker.

Läs om VÄRT företaget som har hittat framgång i svinn. Foto: VÄRT

Corina Akner står bakom VÄRT. Foto: VÄRT

Sedan våren 2018 sitter VÄRT i Gamlestadens Fabriker.

2/6