I ett gammalt spinneri knyter lärare och studenter i Tillskärarakademin i Göteborg ihop dåtid och nutid i textil, mode och konst. I slutet av maj varje år genomför studenterna en exensvisning där de visar upp sin alster; hållbart utvecklade kläder i en annars smutsig klädbransch.
– Vi måste utbilda unga i olika typer av material och hur de tas fram, i de sociala förhållandena och hur man behandlar och möter människor i produktionen, säger Sofia Höfvner Skogh, rektor på Tillskärarakademin i Göteborg.
Tillskärarakademin i Göteborg är en yrkeshögskola inom mode och scenkonst baserade i Gamlestadens Fabriker. Här har de bedrivit sin undervisning sedan 2012, men skolan har existerat i 70 år. Sofia Höfvner Skogh är rektor på skolan och vill att traditionen ska fortsätta efter grundaren Elsa Harms-Kron skapelse.
– Vi har fortsatt i hennes anda i en bransch som hela tiden växer och som är viktig för Sverige. Det finns inte många utbildningar kvar inom ett så stort område som modebranschen! säger Sofia Höfvner Skogh.
Varje år examineras cirka 50 stycken studenter inom fem olika utbildningar – grundutbildningen Mönsterkonstruktion med sömnad och fyra olika yrkeshögskoleutbildningar. Yrkeshögskoleutbildningarna är Direktris 1 år, Skräddare för dam, herr och klänning 3 år, Modist, 2 år och Scenkostym och historiska dräkter 2 år. Under examensdagen visar studenterna upp sina slutproduktioner på en catwalk och en utställning i skolans lokaler.
– Vi har två utbildningar som är unika i Norden – Modist och Scenkostym och historiska dräkter. Vi utbildar fem modister, hattskapare, om året och vi har många internationella studenter. Även om det är ett smalt område så gör eleverna internationella karriärer efter modistutbildningen, säger Sofia Höfvner Skogh. Våra elever som läser scenkostym och historiska dräkter jobbar sedan för operan och teatern.